Standard

Landbouwparken, een 'meer met meer' verhaal voor stad en open ruimte? / Vanempten, Elke; Crivits, Maarten; Nevens, Frank; Rogge, Elke.

2019. 38-47 Paper presented at Plandag 2019 - Meer met meer, Turnhout, Belgium.

Research output: Contribution to conferencePaper

Harvard

Vanempten, E, Crivits, M, Nevens, F & Rogge, E 2019, 'Landbouwparken, een 'meer met meer' verhaal voor stad en open ruimte?', Paper presented at Plandag 2019 - Meer met meer, Turnhout, Belgium, 23/05/19 - 23/05/19 pp. 38-47.

APA

Vanempten, E., Crivits, M., Nevens, F., & Rogge, E. (2019). Landbouwparken, een 'meer met meer' verhaal voor stad en open ruimte?. 38-47. Paper presented at Plandag 2019 - Meer met meer, Turnhout, Belgium.

Vancouver

Vanempten E, Crivits M, Nevens F, Rogge E. Landbouwparken, een 'meer met meer' verhaal voor stad en open ruimte?. 2019. Paper presented at Plandag 2019 - Meer met meer, Turnhout, Belgium.

Author

Vanempten, Elke ; Crivits, Maarten ; Nevens, Frank ; Rogge, Elke. / Landbouwparken, een 'meer met meer' verhaal voor stad en open ruimte?. Paper presented at Plandag 2019 - Meer met meer, Turnhout, Belgium.10 p.

Bibtex

@conference{55cc9a5391b54634bf508aa7cbc9d69e,
title = "Landbouwparken, een 'meer met meer' verhaal voor stad en open ruimte?",
abstract = "Open ruimte in onze verstedelijkte omgeving staat dankzij klimaatverhalen en betonstopafkondigingen hoger op de agenda. Maar ondanks deze verhalen boert de open ruimte nog steeds achteruit. Deze bijdrage verkent het concept 'stedelijke landbouwparken' als een mogelijke stap om met de maatschappelijke, landbouwkundige en ruimtelijke uitdagingen van landbouwgebieden in enom onze steden om te kunnen gaan. Het concept is in veel Europese regio’s de sleutel gebleken om voedselproducenten en stadsbewoners/consumenten met elkaar in dialoog te brengen. Het resultaat is soms verbluffend. Het biedt landbouwers perspectief om (via stadsnabije productie en distributie) een nieuw {\'e}n duurzaam verdienmodel uit te bouwen. De stads- en dorpsbewoner krijgt kwaliteit terug. Naast kwaliteit op het bord resulteert de samenwerking ook in toegevoegde kwaliteit (groen, recreatieve toegang, …) op landbouwgronden nabij woongebieden. Het concept ondersteunt de dialoog en inspireert tot actie. Een onderzoek van ILVO en UGent in opdracht van het Departement Omgeving verkende de mogelijkheden naar de toepasbaarheid van het concept in de Vlaamse context. Het besluit in PlanDag-termen: het concept van landbouwparken vergt mee-koppelen tussen domeinen en thema's, heeft de potentie om via kleinschalige transformaties grote maatschappelijke transities mee te kunnen doorvertalen, kan ‘harde’ en ‘zachte’ sectoren effectief gaan laten samenwerken, waarbij ten midden van alle stedelijke druk open ruimte open blijft, met een specifieke rol voor overheden.",
keywords = "B410-landbouwhydrologie, open ruimte, plandag, verstedelijking",
author = "Elke Vanempten and Maarten Crivits and Frank Nevens and Elke Rogge",
year = "2019",
month = "5",
language = "Nederlands",
pages = "38--47",
note = "Plandag 2019 - Meer met meer ; Conference date: 23-05-2019 Through 23-05-2019",

}

RIS

TY - CONF

T1 - Landbouwparken, een 'meer met meer' verhaal voor stad en open ruimte?

AU - Vanempten, Elke

AU - Crivits, Maarten

AU - Nevens, Frank

AU - Rogge, Elke

PY - 2019/5

Y1 - 2019/5

N2 - Open ruimte in onze verstedelijkte omgeving staat dankzij klimaatverhalen en betonstopafkondigingen hoger op de agenda. Maar ondanks deze verhalen boert de open ruimte nog steeds achteruit. Deze bijdrage verkent het concept 'stedelijke landbouwparken' als een mogelijke stap om met de maatschappelijke, landbouwkundige en ruimtelijke uitdagingen van landbouwgebieden in enom onze steden om te kunnen gaan. Het concept is in veel Europese regio’s de sleutel gebleken om voedselproducenten en stadsbewoners/consumenten met elkaar in dialoog te brengen. Het resultaat is soms verbluffend. Het biedt landbouwers perspectief om (via stadsnabije productie en distributie) een nieuw én duurzaam verdienmodel uit te bouwen. De stads- en dorpsbewoner krijgt kwaliteit terug. Naast kwaliteit op het bord resulteert de samenwerking ook in toegevoegde kwaliteit (groen, recreatieve toegang, …) op landbouwgronden nabij woongebieden. Het concept ondersteunt de dialoog en inspireert tot actie. Een onderzoek van ILVO en UGent in opdracht van het Departement Omgeving verkende de mogelijkheden naar de toepasbaarheid van het concept in de Vlaamse context. Het besluit in PlanDag-termen: het concept van landbouwparken vergt mee-koppelen tussen domeinen en thema's, heeft de potentie om via kleinschalige transformaties grote maatschappelijke transities mee te kunnen doorvertalen, kan ‘harde’ en ‘zachte’ sectoren effectief gaan laten samenwerken, waarbij ten midden van alle stedelijke druk open ruimte open blijft, met een specifieke rol voor overheden.

AB - Open ruimte in onze verstedelijkte omgeving staat dankzij klimaatverhalen en betonstopafkondigingen hoger op de agenda. Maar ondanks deze verhalen boert de open ruimte nog steeds achteruit. Deze bijdrage verkent het concept 'stedelijke landbouwparken' als een mogelijke stap om met de maatschappelijke, landbouwkundige en ruimtelijke uitdagingen van landbouwgebieden in enom onze steden om te kunnen gaan. Het concept is in veel Europese regio’s de sleutel gebleken om voedselproducenten en stadsbewoners/consumenten met elkaar in dialoog te brengen. Het resultaat is soms verbluffend. Het biedt landbouwers perspectief om (via stadsnabije productie en distributie) een nieuw én duurzaam verdienmodel uit te bouwen. De stads- en dorpsbewoner krijgt kwaliteit terug. Naast kwaliteit op het bord resulteert de samenwerking ook in toegevoegde kwaliteit (groen, recreatieve toegang, …) op landbouwgronden nabij woongebieden. Het concept ondersteunt de dialoog en inspireert tot actie. Een onderzoek van ILVO en UGent in opdracht van het Departement Omgeving verkende de mogelijkheden naar de toepasbaarheid van het concept in de Vlaamse context. Het besluit in PlanDag-termen: het concept van landbouwparken vergt mee-koppelen tussen domeinen en thema's, heeft de potentie om via kleinschalige transformaties grote maatschappelijke transities mee te kunnen doorvertalen, kan ‘harde’ en ‘zachte’ sectoren effectief gaan laten samenwerken, waarbij ten midden van alle stedelijke druk open ruimte open blijft, met een specifieke rol voor overheden.

KW - B410-landbouwhydrologie

KW - open ruimte

KW - plandag

KW - verstedelijking

UR - http://www.plandag.net

M3 - Paper

SP - 38

EP - 47

ER -