Bekijk grafiek van relaties

Beschrijving

Centrale onderzoeksvraag/doel
Hoe kunnen we de aanwezigheid van plantaardige ingrediënten per plantensoort ondubbelzinnig detecteren in verwerkte voeder- en voedingsproducten? Het antwoord op deze vraag is belangrijk binnen onderzoek naar de authenticiteit van voedsel en veevoeders. Methodologieën nodig voor het identificeren van species dienen gebaseerd te zijn op parameters die weinig of geen veranderingen ondergaan gedurende de verwerking van voedingsingrediënten. Proteïne-gebaseerde analyses komen niet altijd in aanmerking omdat de proteïnen degraderen door het verwerkingsproces (vb. verhitting).  Vandaar dat DNA-gebaseerde technieken zoals polymerasekettingreactie (PCR) nodig zijn als alternatieve en betrouwbare techniek voor species-identificatie.


 


 


 

Onderzoeksaanpak
PCR is enkel mogelijk op voorwaarde dat voldoende en kwaliteitsvol DNA kan geïsoleerd worden uit het (be- of verwerkt) product. Wij richten ons daarom op het zoeken naar geschikte en/of aangepaste DNA extractieprotocols uit diverse types eindproducten. Het aanwenden en eventueel aanpassen van geschikte DNA extractieprotocols voor types matrices waarvoor species dienen opgespoord te worden is dus de eerste stap in species identificatie analyses. Vervolgens ontwikkelen en valideren we de PCR methoden voor species identificatie. Voorbeelden zijn het zoeken naar efficiënte methoden voor het onderscheiden van mosterd species (gele, witte en zwarte mosterd; Synapis spp.) en van kool- of raapzaad (Brassica napus).


 


 

Relevantie/Valorisatie
De ontwikkelde en gevalideerde DNA extractieprotocols en PCR methoden zijn direct inzetbaar bij routinematige opsporing van specifieke plantenspecies in voedings- en veevoederproducten van diverse samenstelling. Dergelijke analyseaanvragen kunnen kaderen in het opsporen van fraude. Ze gebeuren ook in verband met allergenen, ter implementatie van de regelgeving die de etikettering vastlegt van 14 voedingsproducten die potentieel allergische reacties kunnen uitlokken. Afhankelijk van de breedte van de onderzoeksvraag kunnen peer-review papers en vulgariserende mededelingen of rapporten het resultaat zijn van dit vraag-gedreven en actueel onderzoek.


 


 
AcroniemAUTPLANT
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum1/01/0631/12/17

ID: 4154946